Pikanterier. . .
Jeg ser av Aftenpostens nettutgave i dag at en lokalt ansatt ved den danske ambassaden i Kampala skal ha blitt tatt på fersken med en rwandesisk diplomat på luksushotell i Entebbe. For sikkerhets skyld er artikkelen illustrert med et vaiende dansk flagg.
Historien er litt unøyaktig, for det første er angjeldende dame ikke ansatt ved den danske, men den hollandske ambassaden og hun er gift med en forretningsmann som for tiden er i Mbarara. Ryktene som ifølge Aftenposten «svirret» var det ikke mye ved. Den ugandiske sikkerhetstjenesten, CMI, hadde derimot et svare strev med å følge den rwandesiske diplomaten for å få noe på ham som kunne gi grunn til utvisning uten å skade det diplomatiske samkvemet med Rwanda. Ettersom utroskap er straffbart her, tenkte man i CMI at det kunne være en forbrytelse god nok til å få sendt mannen ut. Loven definerer utroskap, «adultery», som et forhold mellom en mann og en gift kvinne, er kvinnen ugift, går begge parter fri om mannen skulle være gift aldri så mye og aldri så mange ganger. CMI står for «Chieftaincy of Military Intelligence» og militær intelligens er kanskje ikke alltid på høyden. Etterretningstjenesten var urolig fordi de angivelig hadde holdepunkter for at denne diplomaten var for dyktig og effektiv i sin rapportering hjem til Kigali. Hvorvidt han faktisk hadde et ulovlig forhold til den lokalt ansatte kvinnen i den hollandske ambassaden er det sådd en viss tvil om. Mye kan tale for at det dreier seg om en «frame-up» som rammet både diplomaten og hans påståtte elskerinne. Det hele fikk et ganske dramatisk forløp til slutt på Windsor Lake Victoria Hotel.
Og ønsket om ikke å lage ytterligere krøll i forhold til Rwanda ble selvfølgelig ikke innfridd. Det var en ganske uhørt behandling førstesekretæren ble utsatt for og det har man ikke vært sene om å peke nokså høylydt på fra rwandesisk side.
Når den danske ambassaden er blandet inn, kan det ha sammenheng med at Danmarks ambassadør, Stig Barlyng, ble gjort ganske brutalt oppmerksom på at han er nabo til et «safe house» i Kololo. En student som hadde vært holdt i hemmelig forvaring siden oktober i fjor, klarte å ta seg over muren og ned i den danske ambassadørens hage. Væpnet militært personell overmannet ambassadørens politivakt og trengte seg inn på eiendommen for å hente ut gutten som de påstår spionerte for Rwanda. Det var et klart brudd på diplomatiske regler og en krenkelse av dansk territorium, enda et eksempel på «militær intelligens».
De to historiene har en kobling for så vidt som studenten skal ha vært en av førstesekretærens informanter. Den koblingen er jo litt mindre pikant.
Og man kan lure på hvorfor det uavlatelig oppstår ugreie mellom Uganda og Rwanda, det virker rett og slett dumt. En muligvis plausibel grunn som har vært nevnt, kan være at begge etteretningstjenestene, både i Kampala og Kigali, har bruk for å opprettholde en konfliktfornemmelse som gir dem romslige budsjetter.
At de gamle våpenbrødrene M7 og Kagame faktisk skulle gå løs på hverandre, er tross alt lite sannsynlig.
Cato