Denne gang vil jeg ta utgangspunkt i førstesideoppslaget i siste nr. av Bistandsaktuelt, hvor den britiske bistandsveteranen Robert Chambers sier følgende: «Den moderne bistandsarbeideren har mistet evnen til å sette seg inn i hverdagen til de mennesker som er bistandens primære målgruppe». Videre sier han at: «… bistandsgivernes sterke fokus på sektorprogrammer og makronivå har virket negativt inn på bistandsarbeidernes holdninger og kunnskapsnivå». (les mer om dette og annet i Bistandsaktuelt )
Hvor er så VaU i dette bildet? Kanskje er den virksomheten som VaU har i «våre» landsbyer viktigere enn mange av oss tror. De fleste av oss er klar over at det samarbeidet vi har med befolkningen i Walukunyu og Kiralamba influerer og har betydning for noen tusen mennesker der. Men kanskje er det eksemplet som vi setter gjennom vår virksomhet av ennå større betydning? En demokratisk utvikling, som vi ser som en rettesnor for en god og sunn samfunnsutvikling forutsetter en opplyst befolkning. Bidrar VaU til dette, og gjør vi dette godt nok?
Jo mer jeg har sett av resultater av VaUs innsats og jo mer jeg har hatt kontakt med våre samarbeidspartnere i landsbyene og Nakasongola, jo mer tror jeg at vi bidrar positivt til utviklingen. Og vi må vel kunne sies å arbeide i tråd med det som Mr. Chambers uttrykker.
Utvikling henger sammen med å lære. De erfaringer vi har gjort og som vi til stadighet gjør med våre internettsidertilsier at også dette er en betydningsfull virksomhet. Vi får henvendelser fra mennesker, unge og ikke fullt så unge, som etterlyser informasjon om Uganda. Vi har vært med på å formidle kontakt mellom en skole i Oslo og en skole i Kampala, en lærerfamilie som nå søker ta et år ved en skole i Kasese og et par unge jenter som vil ta praksisperiode ved «Kireka school for retarded» utenfor Kampala. Bare disse resultater gjør satsingen verd. Men det er åpenbart mer, det registreres tusenvis av beøk hver måned. Derfor vil det bli ytterligere satsinger på disse sidene, så langt kapasiteten rekker. Dersom noen av dere som leser dette ønsker å bidra i vår internettsatsing, ta kontakt med Carl Emil Petersen (se forsiden for kontaktdetaljer). Mens mye av VaUs aktiviteter, av naturlige årsaker, er lokalisert til Oslo-området er ikke geografien noen begrensing m.h.t. internettarbeid.
Den ugandiske ambassadør til de nordiske land, Mr. Omar Migadde Lubulwa var på besøk i Norge i forbindelse med feiringen av Ugandas nasjonaldag 9. oktober 2001. Her er han avbildet sammen med styremedlem Anita Patel og hennes sønn Isak under et uformelt møte med VaUs styre i Oslo. Det gir håp for fremtiden at de helt unge får VaUs aktiviteter inn med morsmelken.