Utvikling av bærekraftige lokalsamfunn i Luwero og Nakasangola. Rapport fra utviklingen pr. september 2006

Ett år har gått siden forrige rapport fra prosjektkomiteen, og utviklingen i samarbeidsprosjektet med VEDCO (Volunteer Efforts for Development Concerns) går stort sett som planlagt.

For å gjenoppfriske litt i starten: Prosjektet er lokalisert til ett «sub-county» i hvert av distriktene Luwero og Nakasongola, hhv Kakooge og Kalagala.

Prosjektet er planlagt i tre faser:

  1. Fase «Food Crops»: Forbedre småbrukernes kompetanse og kapasitet til selvberging og kommersielt jordbruk og husdyrhold.
  2. Fase «Cash Crops»: Introdusere inntektsgivende aktiviteter, forbedre betingelser for handel mellom småbrukerne og oppkjøpere, tiltak for bedre behandling og mindre skader på frukt og grønnsaker etter høsting, og etablering av et informasjonssystem for markedsføring, salg og eksport av jordbruksprodukter.
  3. Fase «Industrialising»: Sikre småbrukerne adgang til mikrofinansiering, etablering av ressurssentre for utvikling av primærnæringen, samt hjelpe til med å etablere dialog mellom brukerne og myndighetene.

I dag består VEDCO av til sammen 63 kompetente medarbeidere, som har gjennomført og gjennomfører flere tilsvarende program med deltagelse fra flere tusen jordbrukere og opplæring av jordbruksveiledere.

Reiseprogram

I februar/mars var Anne Carling og Aase Jørgensen på besøk i Uganda, med hovedmålsetting å sette seg inn i satsingen på utdannelse, kvinnegrupper, «disadvantaged people» og HIV/AIDS.

I august reiste Svein Bjørnsen, Karl Solberg og Jan Løvholt til Uganda, primært for å foreta en gjennomgang av VEDCO-prosjektet, inkludert det faste årlige møtet og; nytt for året, et seminar, kfr eget punkt. I tillegg besøkte vi Mulusa Academy og prosjektene i Kiralamba og Walukunyu.

Vi hadde to heldagsturer til Kakooge og Kalagala, der vi igjen ble presentert for en rekke nye bondegrupperinger i regi av VEDCO. Vi besøkte også den lokale administrasjon i hvert av disse «sub-counties», og de var uforbeholdent positive til den innsats VEDCO (og vi…) sto for. I tillegg besøkte vi også en mulig vennskapsskole i Kakooge og den norske ambassaden i Kampala.

NORAD

Vi har fått nye saksbehandlere i NORAD, og vi har hatt et innledende møte med disse for å bli kjent med hverandre og for å få nødvendig input til eventuelle endringer i NORADs strategi.

Vår oppfattelse fra dette møtet, og også fra de offisielle dokumenter vedrørende NORADs strategi, er at NORAD nå vil stille strengere krav til at prosjektene er målrettet, har målbare mål og er resultatorientert.

Dette er helt i tråd med prosjektkomiteens forståelse av hvordan prosjektarbeidet skal drives, noe det kan leses mer om under punktet om seminar.

I tillegg ønsker NORAD mest mulig «spissede» prosjekter; prosjekter som har ett hovedmål, og minst mulig sideordnede aktiviteter.

Resultater siden sist

Sist vi rapporterterte for ca 1 år siden var 13 bondegrupper med 417 familier etablert, og «hjelp til selvhjelp»-konseptet fungerte; dvs fase 1 var godt i gang.

Pr juli 2006 er 11 246 familier inkludert i VEDCO’s totale program hvorav ca 960 familier er etablert i VaU-prosjektet. Her har vi nå kommet til en blanding av fase 1 og 2, og vi nærmer oss etablering av fase 3 for de første bondegrupperingene. I Kalagala «sub-county»er 556 familier organisert i 14 bondegrupper, og i Kakooge «sub-county» er 403 familier organisert i 14 bondegrupper. Kjønnsfordelingen i disse bondegruppene er ca 60/40 i forholdet kvinner /menn.

Målsettingen for hele vårt 5-års prosjekt er 2 400 familier.

Vi har via vårt seminar og stadige krav til rapporteringer (i hht kontrakt) fått på plass en bedre forståelse for viktigheten av korrekt rapportering og oppfølging innen de tidsfrister som er lagt til grunn. Vi har også fått på plass «driftsbudsjettet» slik at dette nå korresponderer med de mål som er satt pr kvartal, og for året som helhet.

Vi vil komme tilbake til en mer detaljert oversikt over utviklingen i prosjektet etter tredje kvartals rapport, evt ved årsskiftet i en egen rapport som kan legges ut på VaU’s hjemmesider.

Skoler, kvinnegrupper; HIV/AIDS

Samtlige medlemmer av prosjektkomiteen har i løpet av året besøkt Kiralamba og Walukunyu, og møtt kvinnegruppene og opplevd Rebecca og Betty i aksjon. Basert på disse erfaringene og NORADs krav til målstruktur og resultatorientering, vil prosjektkomiteen vurdere de pågående aktiviteter, også sett i lys av at VEDCO delvis arbeider i de samme områder, og med tilsvarende type prosjekter. Vi vil, i løpet av høsten komme med innspill til Styret i VaU, med forslag til mulige endringer i den videre satsing på landsbyene Walukunyu og Kiralamba.

Husdyrhold

En del av VEDCOπs og vårt satsingsområde er forbedring av, og utvidelse av husdyrhold, innen de samme prinsipper som for jordbruket forøvrig, og med de samme bondegrupper.

Prinsippet er enkelt og forbløffende effektivt: En hann- og en hunngris utdeles til hver av de familier som det er gjort en avtale med. I løpet av et år produserer et slikt par 30 ≠ 40 grisunger. Hver familie forplikter seg til å levere tilbake 4 grisunger innen en avtalt frist. Disse ales så opp i noen måneder på næringsrik kost og sjekkes mot sykdommer før de så deles ut til nye bondefamilier i andre områder for å forhindre innavl. En behøver ikke å være store matematikeren for å fatte at Uganda kan bli et stort svineeksporterende land, dersom denne satsingen slår an! Foreløpig er suksessraten ca 85 %, dvs at 85 % av familiene holder avtalen om tilbakelevering av grisunger.

VEDCO har ansatt en egen veterinær for å følge opp denne virksomheten, og VEDCO bidrar i tillegg med råd og ekspertise til å bygge effektive og hygieniske «piggeries» hos bøndene, samt formidle kompetanse om hvilke fortyper som passer best for grisene, basert på rester fra det jordbruk som drives av familiene.

Et tilsvarende opplegg er også i gang når det gjelder kyllinger, og det skal bli svært spennende å se utviklingen av denne delen av prosjektet vårt. En kan jo nesten si at dette er en ny variant av fredsprisvinnerens mikrofinansiering!

Seminar

Underveis i prosjektet har vi etter hvert sett den tradisjonelle problemstilling med forventninger kontra realiteter. Vi har en klart definert kontrakt med VEDCO, som beskriver ansvar og rapporteringsmetodikk, i forhold til NORADs krav og i forhold til VaUπs krav. å introdusere moderne prosjektstyringsverktøy og -rutiner i et slikt prosjekt som dette er en krevende oppgave, særlig når partene tross alt holder til på hvert sitt kontinent, og med store kulturelle og faglige forskjeller. Prosjektkomiteen bestemte derfor, i forståelse med VEDCO, at vi i forbindelse med det årlige møtet i august/september skulle legge opp til et seminar for VEDCOπs personell for å forklare og synliggjøre ansvar, budsjettrutiner og rapporteringsmetodikk i vår felles kontrakt.

Forslaget ble mottatt med stor entusiasme fra VEDCOπs side og 12 representanter fra forskjellige ansvarsområder innen VEDCO stilte på seminaret, som ble holdt i et møterom på Fairway Hotell i Kampala. I tillegg ble Rebecca Settuba og fredskorpsdeltagerne Iris Tangen og åsmund Bjertnæs invitert. Karl, Svein og Jan hadde i forkant fordelt arbeidsoppgavene seg i mellom og selve seminaret ble bygget rundt forhåndsutarbeidede slides som ble vist via PC og videoframviser.

Hovedtemaene var:

  • Introduksjon og hensikt
  • Organisasjon: Personell og ansvarsområder i VEDCO og i Prosjektkomiteen
  • Kontrakt VEDCO/NOFU, med spesiell vekt på de to organisasjonenes ansvar i prosjektet, samt viktigheten av korrekt rapportering i hht kontraktens krav.
  • Prosjektmatrisen: En oversikt over hovedelementene i prosjektet pr beslutningsnivå.
  • Økonomisk rapportering i forhold til budsjett, med stor vekt på forståelse av det å sette konkrete oppfølgbare mål relatert til budsjett, resultatoppnåelse og kontroll av framdrift.
  • Framdriftsrapportering på kvartalsvis nivå, der hovedvekt skal være rapport av oppnådde mål sett i forhold til planlagte mål. Vi har her utarbeidet en svært profesjonell rapporteringsmal som gir oss all input vi trenger for oppfølging, og som samtidig er svært enkel å benytte for VEDCO; de skal kun angi oppnådde mål pr kvartal og kostnadene som er brukt pr mål.
  • Årlig rapport fra VEDCO til NOFU, som må være på plass i løpet av februar hvert år. Denne rapporten danner grunnlaget for vår årlige rapport til NORAD.
  • Budsjett 2007 fra VEDCO til NOFU. Dette danner grunnlaget for vår søknad til NORAD, og budsjettet ble gjennomgått mer i detalj i vårt årlige møte med VEDCO dagen etter seminaret.
  • «Field implementation»: Her gikk vi inn på en rekke detaljspørsmål som hovedsakelig var rettet mot VEDCOπs arbeidsmetodikk og andre aktiviteter i felten.

Konklusjon fra seminaret:

  • Seminaret varte fra 0900 til kl 1700, og var meget intenst. Deltagerne fra VEDCO var svært interesserte og spørsmålene var mange og gode, og vi ble i tillegg svært godt kjent med hverandre underveis.
  • Det ble fra VEDCOπs side bedt om at dette blir en årlig hendelse i forbindelse med det årlige møtet, og vi satser på 1-2 dagers seminar hvert år, med tema som begge parter ønsker belyst.
  • Sluttkommentaren fra en av deltagerne var: «Fantastic!»

«Bli-kjent-med»- familier

Vi i prosjektkomiteen har fått signaler om at prosjektet er litt «fjernt» for noen av medlemmene i VaU, og det vil vi selvfølgelig prøve å bøte på. Vi har blitt enige med VEDCO om at de, sammen med oss plukker ut 5 «nye» familier i Kakooge og Kalagala, og at disse familiene skal følges opp mer enn det som er vanlig. VEDCO og VaU har litt forskjellig vinkling på en slik oppfølging. Vi ønsker å bli kjent med familiene fra starten av; lære om deres dagligliv, bli kjent med mann og kone og barn, utveksle erfaringer og inntrykk; i det hele prøve å komme i nærkontakt og bli skikkelig kjent over de neste tre årene, samt «rapportere» våre inntrykk, følelser og opplevelser til dere via leserbrev fra Cato og fra prosjektkomiteens reiser og besøk i Uganda. Personlig tror jeg det holder med en familie pr landsby, men vi får se på utviklingen underveis. Vi har allerede bestemt oss for en familie som nettopp har begynt samarbeidet med oss og VEDCO. Der snakket mannen utmerket engelsk, og hele familien lyste av entusiasme. Den første «demonstrasjonshaven» for bananer var etablert sammen med VEDCO, og familien holdt nå på med å bygge nytt hus. Vi kommer tilbake med mer etter hvert.

Konklusjon

VEDCO framstår i enda større grad enn for et år siden, som en svært kompetent og ressurssterk organisasjon, med dedikerte, entusiastiske medarbeidere. Vi har, via heldags befaringer, seminar og årlig møte kommet mye tettere inn på en større del av VEDCOπs personell, og lært de å kjenne, også som de mennesker de er, i tillegg til å få forståelse for den kompetansen de innehar innen sine spesialfelt.

Vi har bidratt til at VEDCOπs personell har fått kompetanse innen internasjonal prosjektstyring og framdriftsplanlegging, og vi har lært hvor viktig genuin og ekte entusiasme kan være for et prosjekts suksess.

Og jeg, personlig, blir like grepet hver gang jeg møter disse praktfulle menneskene der ute i bushen, mennesker som har fått en liten hjelpende håndsrekning fra oss via VEDCO; mennesker som fra en slitsom, fattig tilværelse for 2- 3 år siden, i dag stolte kan vise fram resultatene av en variant av mikrofinansiering; mennesker som i dag dyrker frukt og grønnsaker som de kan selge på markedet med fortjeneste; et overskudd som pløyes tilbake i form av ytterligere dyrking av «cash crops» og investeringer i husdyr, som griser, kyr og kyllinger… Og med dette kan de skape grunnlaget for et sunnere liv, en øket levealder, og ikke minst gi et økonomisk grunnlag for utdannelse av barna; det viktigste av alt i Uganda…

… og for å ta med Karls enkle regnestykke til slutt: Dersom VaU og VEDCO lykkes i denne 5-årssatsingen, så vil ca 20 000 mennesker bli «løftet» opp fra fattigdom til matsikkerhet og inntektsgivende produksjon for den nette sum av kr 150 pr person… Hvis ikke dette er topp effektiv U-hjelp, så vet ikke jeg…

Dette tror vi på!

Asker, oktober 2006, Jan Løvholt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>